Efekty Programu POPŻ - PODPROGRAM 2019

Efekty Programu POPŻ - PODPROGRAM 2019

      Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ryjewie przy współpracy z Bankiem Żywności w Tczewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem tego Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym )

      Pomoc żywnościowa trafiła do 414 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wydaliśmy 1215 paczek żywnościowych. Łącznie było to 19 460 kilogramów żywności.

W ramach Podprogramu 2019 dla 45 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 15 uczestników
  • Kulinarnych - 1 spotkanie dla  15 uczestników
  • Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników