Efekty Programu POPŻ - PODPROGRAM 2019
Efekty Programu POPŻ - PODPROGRAM 2019
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ryjewie przy współpracy z Bankiem Żywności w Tczewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem tego Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym )
Pomoc żywnościowa trafiła do 414 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Wydaliśmy 1215 paczek żywnościowych. Łącznie było to 19 460 kilogramów żywności.
W ramach Podprogramu 2019 dla 45 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Kulinarnych - 1 spotkanie dla 15 uczestników
- Niemarnowania żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników